Perlindungan Aset dan Hibah Warisan

Ramai diantara kita yang mempunyai aset serta hutang dari segi hartanah, pinjaman peribadi, pinjaman kad kredit dan sebagainya. Ini sangat-sangat penting kerana apabila sesuatu yang tidak diingin terjadi kepada kita, maka harta yang ditinggalkan semasa kita meninggal akan dituntut oleh pihak bank untuk membayar segala hutang piutang bersama mereka. Sekiranya kita hilang upaya dan terlantar, hutang akan tetap dituntut. Harta kita akan diambil oleh pihak bank termasuk rumah yang kita tinggal, untuk menjelaskan hutang tersebut. Jadi perlindungan yang mencukupi adalah sangat penting untuk kita ada supaya dapat melindungi harta kita dari segala hutang piutang.

Ada juga diantara kita yang mengambil pelan MRTA atau MRTT untuk melindungi hutang rumah. Itu antara salah satu langkah yang bagus. Namun begitu ramai yang tidak sedar bahawa MRTT itu selalunya tidak mempunyai nilai setelah jumlah pembiayaan rumah habis dibayar dan jumlah yang anda bayar adalah agak tinggi kerana harganya selalunya di caj secara lump sum, iaitu 10% dari harga rumah yang dimasukkan terus ke dalam pembiayaan. Cuba kira berapa sebenarnya jumlah yang kita bayar.

Sebagai anggaran, bayangkan harga rumah yang kita beli itu bernilai RM500,000 dengan tempoh pembiayaan selama 30 tahun. Harga MRTT untuk melindungi pembiayaan itu adalah RM50,000 untuk perlindungan selama 30 tahun iaitu 10% dari jumlah pembiayaan. Jom kira berapa jumlah bayaran balik sekiranya jumlah RM50,000 tersebut dimasukkan terus ke dalam jumlah pembiayaan rumah tersebut yang menjadikan jumlah pembiayaan menjadi RM550,000 untuk rumah dan MRTT pada kadar pembiayaan 5% setahun.

Ok, melalui Financial Calculator ini, iaitu fungsi Loan Calculator, kita dapat melihat bahawa jumlah sebenar yang kita bayar adalah RM96,627.60 bagi tempoh 30 tahun. Ini bersamaan dengan RM264.40 sebulan, dan selepas habis tempoh pembiayaan tiada nilai simpanan yang kita dapat dari jumlah RM96,627.60 yang kita keluarkan.

i-Heritage Protector memberikan perlindungan yang tinggi dengan caruman yang rendah iaitu bermula dengan perlindungan dari kematian RM500,000 dan kematian akibat kemalangan dua kali ganda iaitu RM1,000,000. Perlindungan ini menjadi 3 kali ganda sekiranya berlaku kematian ketika mengerjakan haji mahupun umrah, iaitu RM1,500,000. Anda boleh memilih untuk membuat caruman selama 5, 10, 15, 20 tahun terpulang kepada bajet anda. Perlindungan maksimum sehingga umur 90 tahun dan minimum pada umur 70 tahun.

Berikut adalah simulasi perbezaan antara MRTT dan i-Heritage Protector. Anda boleh lihat di sini jumlah perlindungan i-Heritage Protector yang semakin bertambah, manakala jumlah perlindungan MRTT semakin berkurangan mengikut nilai pembiayaan. Lebih menguntungkan bukan?

i-Heritage Protector mempunyai nilai matang sekiranya tiada apa-apa berlaku dan nilai serahan sekiranya sijil takaful ini ingin diserahkan lebih awal dari tempoh matang.

Nilai perlindungan bertambah sebanyak 10% setiap tahun, berbeza dengan perlindungan MRTT yang semakin berkurangan mengikut jumlah pembiayaan rumah anda. Pada akhir tempoh pembiayaan, anda boleh menyerahkan sijil ini atau meneruskannya sehingga tempoh matang atau boleh digunakan untuk melindungi pembiayaan rumah yang baru atau simpan sahaja sebagai hibah untuk yang tersayang.

Di bawah ini merupakan jadual anggaran caruman i-Heritage Protector dan nilai simpanan yang anda akan dapat dalam tempoh 30 tahun atau 20 tahun (dalam kotak kelabu). Jadual ini adalah berdasarkan tempoh matang pada umur 70 tahun. Bagi mereka yang berumur 40 tahun ke atas, nilai simpanan dikira pada tahun ke 20 sijil kerana tempoh matang yang lebih singkat.

Anda boleh memilih untuk meningkatkan nilai simpanan yang dianggarkan, dengan menaikkan jumlah caruman bulanan. Sila berhubung dengan perunding kami untuk cadangan dan jumlah yang lengkap berdasarkan umur anda, pekerjaan, jantina dan sebagainya. Jadual ini hanyalah merupakan anggaran supaya anda boleh agak berapa jumlah yang perlu dicarum.

Hubungi perunding kami hari ini untuk penerangan lanjut mengenai i-Heritage Protector ini…

http://millionairethrivers.com/hubungikami/